Dag van de Humane Wetenschappen

Op 14 maart organiseerden Frederik Audenaert (leerkracht zedenleer) en Dot Depraetere (leerkracht psychologie) de Dag van de Humane Wetenschappen. Het werd een dag waarbij de leerlingen van begin tot einde in de watten gelegd werden met ontbijtkoeken ’s morgens, verse soep en broodjes ’s middags en de hele dag door de ene boeiende lezing na de andere.

Shaireen Aftab, woordvoerster van de VDAB, mocht de spits afbijten. Zij had het met onze leerlingen over diversiteit, competentieontwikkeling en studiekeuze.

De tweede lezing werd gegeven door Darya Safai, een Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste. Zij vertelde ons het aangrijpende verhaal van de onderdrukking van de vrouw, vertrekkende vanuit haar eigen ervaring in Iran. Na haar arrestatie ten gevolge van haar deelname aan een studentenmanifestatie en haar vlucht uit Teheran, laat zij hier haar stem horen en gaat ze de strijd aan tegen discriminatie van de vrouw. Om jongeren hiervan bewust te maken heeft zij ook het boek ‘Lopen tegen de wind’ geschreven, en brengt ze haar verhaal in secundaire scholen.

Na de middag kwam Wim Slabbinck een aantal mythes over seksualiteit uit de wereld helpen. Hij ging verder dan de klassieke biologieles en gaf ons zo een realistisch beeld over seksualiteit, lust, verliefdheid, liefde en relaties.

Als afsluiter van de dag kwam Brenda Froyen haar verhaal vertellen. Zij heeft dankzij haar postnatale psychose en depressie de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen, en meer bepaald de psychiatrie, kunnen doorlichten. Dit heeft geresulteerd in de boeken ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ en ‘Uitgedokterd’ waarin ze haar eigen ervaringen neerschrijft, maar ook op zoek gaat naar waar het precies mis gaat in onze geestelijke gezondheidszorg en wat er nodig is om het beter te doen.

Tekst & foto’s: Dot Depraetere

[fsg_gallery id=”132″]