Zuiddag, wat was je prachtig – Yves Nikwigize

12182430_1644085152538207_7672838952565469111_o

Ik ben Yves Jean Baptiste Nikwigize uit 6e jaar Humane wetenschappen. Na een geslaagd sollicitatiegesprek van ongeveer een uur met onze schooldirecteur Gert Despiegeleer,  krijg ik het goede nieuws een paar dagen later dat ik voor een dag (Zuiddag ) schooldirecteur mocht zijn. Deze mogelijkheid greep ik met beide handen en ik keek al uit naar Zuiddag zelf.

Het duurde niet lang of het was zuiddag. Ik was niet echt zenuwachtig maar vooral benieuwd naar wat mij te wachten stond, hoe de directeur zijn dag doorbrengt, hoe hij zijn agenda vult en hoe hij omgaat en werkt met zijn collega’s op school en buiten school.

Als eerste kreeg ik een bureau en een computer als hulpmiddelen om mijn job goed te vervullen. Ik ging aan de slag en mijn eerste opdracht was een leerkrachtenlijst opstellen voor tijdens de pedagogische studiedag. De leerkrachten krijgen een workshop “MS WORD” en ik moest ze verdelen volgens hun kennis. Ik maakte een lijst van de gevorderden en de beginners. Natuurlijk hadden de leerkrachten dit zelf aangegeven.

Ik werd rond 9u.20 verwacht voor een vergadering. Samen met meneer Willem Vandenhaute ( Onze pedagogisch directeur ) en mevrouw Helga Delanghe ( Onze TAC ) ontvingen wij Joris V. die zijn firma Intercare vertegenwoordigt. Intercare is een IT- firma die met scholen werkt. Ze bieden advies, support en toestellen aan. Wij vonden de presentatie van Joris geslaagd maar deze dingen worden niet op 2 seconden beslist alhoewel de aanbiedingen van Intercare in aanmerking komen voor de toekomst van Da Vinci campus op IT-vlak.

Ik mocht ook een les meevolgen en de leraar beoordelen. Dit deed ik in de klas van mevrouw Lynn Verledens die aan de 5e jaars Handel les gaf over de rechten en plichten van echtgenoten. Dit was tijdens het lesuur rechten, een les die ik heel boeiend en interessant vond, ik leerde zeker ook iets bij.

Als directeur van de dag moest ik ook een paar brieven ondertekenen om toestemming te geven voor bepaalde gebeurtenissen die met school te maken hadden. Deze brieven gingen om bestelbonnen, geldaanvragen voor bepaalde uitstappen voor onze leerlingen, brieven naar ouders, … Ik verwachtte ook die dag onze Algemeen Directeur, maar door omstandigheden kon hij niet meer op onze campus in Ronse aanwezig zijn.

Ik vond Zuiddag een geslaagd initiatief en ik heb hieruit heel veel bijgeleerd en ervaringen opgedaan. Het is zeker voor herhaling vatbaar en hopelijk hebben wij de jongeren van La Campesina ( een coöperatieve van cacaoboeren in Nicaragua ) voldoende kunnen steunen. Ik bedank onze leerkrachten die heel hard hebben gewerkt om elke leerling die deelnam aan Zuiddag,  een schitterend dag met leerzame ervaringen te bezorgen.

ZUIDAG = SOLIDARITEIT

Groetjes,

Yves Nikwigize