GIP 6GWW

Na lang voorbereiden was het op 23 en 24 april eindelijk zover. De leerlingen van 6 gezondheids- en welzijnswetenschappen waren klaar voor hun geïntegreerde proef.

Het eerste luik van de GIP was een presentatie rond het M-decreet voor de leden van het directieteam. Ylenia en Laura maakten duidelijk wat het M-decreet inhoudt, gaven antwoord op mogelijke vragen van leerkrachten rond het decreet en gaven een aantal suggesties om onze school aan te passen aan leerlingen met een beperking.

DSC_0046

Het tweede luik bestond uit een inlevingsmoment rond leven met een beperking, georganiseerd voor de leerlingen van 5 en 6 humane wetenschappen, 5 gezondheids- en welzijnswetenschappen, 5 en 6 verzorging en 7 kinderzorg en thuis- en bejaardenzorg. Het inlevingsmoment ging van start met een uiteenzetting door gastspreker Elke Roos. Zij begeleidt beroepshalve een 14-jarig meisje met meervoudige beperkingen. De leerlingen krijgen uitleg rond de verschillende beperkingen waar zij mee worstelt, welke ondersteuning zij hierbij krijgt, en hoe zij ondanks haar beperkingen kan genieten van een zo normaal mogelijke jeugd.

DSC_0049

Hierna konden de leerlingen zelf ervaren hoe zaken die heel evident lijken, met een beperking plots een pak moeilijker gaan.

DSC_0073

Amandine en Larissa gaven uitleg over spraakstoornissen en lieten de leerlingen kennismaken met gebarentaal. Bij Yasmina en Morgane kregen de leerlingen inzicht over mogelijke oorzaken waardoor iemand in een rolstoel kan belanden en de gevolgen die dit heeft op de levenskwaliteit. Ook hier zat er een doe-opdracht aan vast, in de vorm van een rolstoelparcours. Hoe het is om blind te zijn, konden de leerlingen aan den lijve ondervinden bij Marjolein en Nora, aan de hand van een parcours dat geblinddoekt afgelegd moest worden met behulp van een taststok. Ook activiteiten zoals een boterham smeren en tandpasta op een tandenborstel doen worden een echte uitdaging wanneer je geblinddoekt bent. Ten slotte kregen de leerlingen bij Aafje en Amel een hoofdtelefoon opgezet, ze hoorden een fluittoon en kregen de opdracht om te proberen liplezen.

DSC_0098

Tijdens de pauze had 6 GWW gezorgd voor een lekkere taart, vergezeld van een bekertje fruitsap.

Amel, Yasmina, Laura, Larissa, Ylenia, Amandine, Nora, Morgane, Aafje en Marjolein hebben met deze GIP getoond dat ze heel wat in hun mars hebben.

Tekst & foto’s: Dot Depraetere

[fsg_gallery id=”76″]